Inddragelse af lokalsamfundet

I børnegården vil vi rigtig gerne samarbejde med lokalsamfundet og gerne så meget som muligt. Grundet corona igennem 2020 og noget af 2021 har vi dog været udfordret på meget af nedenstående, men vi håber at vi stille og roligt kommer igang igen hen over tid. Så læs nedenstående soim noget vi har gjort og kommer til at gøre igen, men lige har været lidt udfordret det sidste års tid.

 

Vi har et godt samarbejde med plejehjemmet, som ligger overfor børnehaven. Når vi har turdag, går vi nogle gange på besøg derovre. Vi snakker med køkkendamen, sundhedspersonalet, deres kat, kigger ind på beboernes stuer, er med til bevægelsesaktiviteter, kører med elevatoren og spiser vores madpakker. Vi går desuden Lucia, slår katten af tønden og har de sidste år malet påskeæg og hængt forskelligt op til stor glæde for besøgende og beboere på plejehjemmet. Børnene er glade for at komme på plejehjemmet, og beboerne og personalet er meget glade for vores besøg. Alt dette er med til at give børnene en indsigt og forståelse af de ældre mennesker og vores besøg giver de ældre et frisk pust og energi.

 

Vi går i Brugsen og handler. Vi synes, at det er vigtigt, at børnene er med i indkøbene. Her lærer de noget om at færdes i butikken blandt andre mennesker. Vi hilser på de ansatte og snakker med børnene om, hvor de forskellige ting står, og hvad tingene hedder.

 

 Børnegården ligger ved siden af Den Frie Lærerskole. Vi benytter deres udeområde, hvor vi leger i parken, ligger i hængekøjer, kigger på fisk, fanger dyr i deres sø, spiser madpakker i Frejas hus, ser på Polles papegøjer og snakker med de studerende. Dette for at vise børnene de forskellige miljøer, de kan færdes i deres lokalsamfund, og for at inviterer Lærerskolen ind i vores verden.

 

Vi går i kirke til jul i Børnegården. Gudstjenesten tager ca. ½ time og slutter ved orglet, hvor organisten fortæller om orglet og spiller for os. Nogle børn kender allerede kirken og måske endda præsten, mens flere oplever den for første gang. Det er uhøjtideligt og tilrettelagt så både vuggestuebørn og børnehavebørn kan deltage på lige netop deres præmisser. 

 

I oktober måned har Børnegården traditionelt været med til "Bag for en Sag". Børnene er med til at bage og derefter sælge kagerne. Overskuddet går til Børns Vilkår. Vi har tidligere lavet brødudsalg for forældrene, gået på plejehjemmet, i Brugsen og på højskolen, og solgt vores brød.

 

Vi har et helt formelt samarbejde med Gymnastikhøjskolen i Ollerup. Vores mål er at både vuggestuen og børnehaven er i springcentret, men som det har set ud i 2020 og første havle år af 2021 er det kun to forårsmåneder i 2021, at vi har kunnet få en tid til vuggestuebørnene. I børnehaven har vi skåret de meget tidlige dage i springcenteret væk og istedet prioriteret eftermiddagene, der efter corona har været tirsdag-onsdag og torsdag fra 12-14.

 

Vi løber, leger og går ture på højskolens områder både inde og udenfor i parken. Hver børnehavegruppe er i svømmehallen, på højskolen, hver anden uge. I perioden fra oktober-marts er de største børn, kaldet Frø-gruppen i svømmehal en gang ugentligt.

Grupper af børnehavebørn har tidligere spist i spisesalen på højskolen en gang om ugen, men under og efter corona har dette ikke været muligt. Børnegården får leveret al mad fra Gymnastikhøjskoles køkken. Det tætte samarbejde har tidligere gjort, at børnene blev inviteret ind i højskolelivet og på den måde fik mødt mange forskellige mennesker. Både ansatte, danske og internationale elever på tværs af kulturer. Vi håber at kunne genetablere dette samarbejde når vi engang får rystet alle efterveer fra corona af os.

 

Nær højskolen ligger bunkerne, som er et levn fra 2. Verdenskrig. Her kan langt de fleste børn godt li' at komme. Børnene løber i gangene og leger spøgelser. Bunkerne er spændende og ikke mindst er de et sted fyldt med historie. For børnene er der mange ting på spil når vi er i bunkerne. Der er mørkt og lidt fugtigt, det er spændende og lidt uhyggeligt og så er lydende helt anderledes der under jorden.

 

”Børns billeder” er en kunstudstilling, som foregår en gang om året på Ollerup Friskole, hvor Børnegårdens børn udstiller deres egen kunst. I udstillingen deltager skolerne og institutionerne i nærområdet, og udstillingen er åben for børn og forældre en weekend.

 

I Børnegården har vi valgt, at de større børn får andre og "vildere" udfordringer. Børnene kommer helt generelt på både i varighed og afstandsmæssigt længere ture. Vi går med børnene rundt om feks  Ollerup sø, rundt om mosen, og vi går noget vi kalder ”jorden rundt”. Lige inden at de store "Frø-børn" afslutter ders tid i Børnegården går vi helt til Præstens Skov ude bag Ballen. Det er en lang gå tur, hvor børnene bliver udfordret på deres styrke, udholdenhed og ikke mindst får testet deres sociale færdigheder.  Det er nødvendigt at hjælpe hinanden og bakke op hvis en af ens venner pludselig bliver lidt træt og ikke kan overskue at gå længere.