Det pædagogiske måltid

I Børnegården i Ollerup har vi siden etableringen af dagtilbuddet, haft en madordning gennem Gymnastikhøjskolen i Ollerup. Det betyder at børnene hver dag får serveret brød og frugt både formiddag og eftermiddag, samt frokost (varm mad) mandag, tirsdag, torsdag og fredag. Onsdag har alle børn undtagen de allermindste vuggestuebørn madpakker med.

 

Der er sket rigtig meget med udviklingen af mad til børn de senere år. Her i Børnegården er vi igang med en proces hvor vi ønsker en større mængde af økologisk mad (det leverer Gymnastikhøjskolen på nuværende tidspunkt desværre ikke) og ikke mindst mad hvor vi lidt mere målrettet kan arbejde med det vi kalder det pædagogiske måltid.

 

For at kunne arbejde lidt mere med madmod og lyst til forskelligt mad, kræver det et køkken der kan arbejde med at udvikle mad til børn med mange farver og smage tilpasset aldersgruppen. Vi har været og er i løbende dialog med køkkenet på Gymnastikhøjskolen og har siden 1.1.23 været igang med en positiv udvikling af maden, på vej hen mod mere alsidig og børnevenlig kost. Økologi er desværre endnu ikke en del af tilbuddet, men det håber vi sker indenfor en meget kort årerække og følger hele tiden op på hvor Gymnastikhøjskolen er i den proces.

 

Her er der et link til den guide Fødevarestyrelsen har udarbejdet der hedder "Guide til sundere mad i daginstitutionen"

 

Du kan også finde en masse andet supergodt materiale om kost til børn på siden her

 

Desuden er vi inspireret af det vi kalder "guideline for det pædagogiske måltid "Download: Guideline for det pædagogiske måltid (doc - 28 kb)

 

Vi arbejder os stille og roligt ind i guiden for at finde ud af hvordan de forskellige punkter virker, hvad der udfordrer vores forforståelse (værdierne for hvordan vi selv er opdraget og vokset op kan forstyrre) og ikke mindst påvirker vores måltider.

I et dagtilbud skal måltidet være en aktivitet på lige fod med alle andre aktiviteter og der skal derfor være tænkt over hvordan det kan blive og være en rar og udviklende oplevelse for alle.